En pizzadeg

Häromdagen köpte jag ’nduja*. En pytteliten, dyr burk för att testa att ha på pizza. Det blev ärligt talat inte jättegott för jag hade på alldeles för mycket hehe, men pizzadegen? Aj. Den blev så bra. Synd bara att ens deppiga cylindaugn från 70-talet blir ungefär lika varm som en svensk sommardag. Drömmen: en vedugn på gården. Ja, nu har jag ju inte ens en gård. Men OM jag någonsin bor så att jag har en gård då är det det första jag bygger.

Ja, men ni ser ju? Det är så att man blir gråtfärdig.

Pizzadeg för två stora pizzor eller tre lite mindre

2dl vatten
1/2 tsk torrjäst
2 tsk socker
1 tsk olivolja
260 gram eller ca 4 1/2 dl manitoba cream
1 tsk salt

Arbeta ihop ingredienserna i maskin eller för hand tills degen går ihop fint. Några minuter räcker. Forma degen till en slät boll och lägg den i en oljad bunke. Täck med plast. Jäs i rumstemperatur ca 1-2 h och sedan i kyl till dagen efter. Dagen efter delar du degen i två eller tre delar och formar dem till släta bollar. Lägg dem (separerade) i en oljad form. Täck med plast. Lägg in i kylen några timmar till (eller till dagen efter). Ca 2 h innan det är dags att grädda pizzorna ta fram degen och låt dem jäsa i rumstemperatur liksom sista rycket. Forma därefter till pizzor med händerna (kavla inte) och toppa med vad som helst. Ugnen ska vara på maxtemperatur och pizzorna ska gräddas direkt på het bakplåt utan bakplåtspapper (om man inte har ett bakstål då använder man det).

Ha så kul!

*’Nduja är en slags bredbar salami med chili i, god att ha i pasta eller till pizza men börja försiktigt är min rekommendation. 

0

4 reaktioner på ”En pizzadeg”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *