På sistens

En dag för några veckor sedan besökte jag en dietist. Dit hade jag blivit remitterad av en läkare för att råda bot på min onda mage. Detta givetvis efter att han konstaterat att det inte var något allvarligare fel på mig. Nej, jag har krånglig mage bara, som alla andra. Ingenting unikt eller farligt. Dietisten, ung och käck, rekommenderade att jag skulle äta enligt en slags uteslutningskost för att klura ut exakt vad jag får ont i magen av. Zzz vad tråkigt men också rimligt så jag tackade (lite motvilligt) ja. Med mig hem i näven fick jag några utskrivna papper med listor på mat som var antingen grön, orange eller rödmarkerad.

Ja men ni fattar ju. Maten med grön markering är OK att äta. Här ingår bl.a. potatis, ris, alla typer av kött, några grönsaker, laktosfria mejerier och vissa glutenfria produkter. Under de fyra-sex första veckorna äter man endast mat från den gröna listan. Sedan, sakteligen fasar man in den orangea maten för att slutligen återinföra maten som är rödmarkerad. Några grejer ur den s.k. ”röda listan” kommer man förhoppningsvis att kunna äta igen, medan andra är sådana man kanske alltid kommer att få ont i magen av.

När jag skriver det här är jag inne på min tredje vecka och jag har bara fuskat lagom mycket. Trots något oundvikligt avsteg (kaffe…) och några ofrivilliga missar, verkar det ändå som att det hela ger bra effekt. Till en början var jag rädd att det skulle vara svårt men det har inte varit alls svårt, bara lite besvärligt när man exempelvis vill äta ute. Faktiskt har det mest varit roligt. Det trodde jag inte! I det kommande ska jag exempelvis baka surdegsbröd på siktat dinkelmjöl. Inget häpnadsväckande men det är en mjölsort jag aldrig tidigare använt och som tydligen är helt okej att äta i fermenterad form. Kul ju och

….fortsättning följer!

15

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *